Inspiratiegids: Rijk & Robuust Voedsel in 2030
Welke voedselgewassen in Nederland hebben de toekomst en dragen zowel bij aan een gezonde planeet, als een gezond eetpatroon?
Eten binnen de grenzen van een leefbare aarde, dat is een belangrijke missie van het Wereld Natuur Fonds. Want de manier waarop we nu ons voedsel verbouwen zorgt voor grote uitdagingen. Corné van Dooren (WWF-NL): “Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en de druk op bodem en water maken duidelijk dat ons huidige voedselsysteem niet toekomstbestendig is. Tegelijkertijd groeit de noodzaak om te kiezen voor voeding die niet alleen gezond is voor mensen, maar ook voor natuur en landbouw.” Daarom onderzochten WWF-NL en het Louis Bolk Instituut welke gewassen het beste passen in een duurzaam én veerkrachtig voedselsysteem voor Nederland.
Uit dit onderzoek is de top-33 van Rijk & Robuust Voedsel in 2030 samengesteld: gewassen die bijdragen aan onze gezondheid én die van de planeet. Denk aan groente, fruit, bonen, granen, noten en zaden die weinig meststoffen of bestrijdingsmiddelen nodig hebben, bijdragen aan biodiversiteit en rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwit, ijzer en B-vitamines. Zo ontstaat een overzicht van gewassen die niet alleen vandaag waardevol zijn, maar ook toekomstbestendig zijn voor de landbouw van morgen, die beter bestand zijn tegen droogte, hitte en te veel regen.
Daarnaast zijn er veelbelovende gewassen in kaart gebracht die richting 2050 een rol kunnen spelen in meer natuur-positieve landbouwsystemen, zoals in voedselbossen. Joost Lommen, onderzoeker van het LBI: “We hopen dat de uitkomsten van ons onderzoek bijdragen aan meer consumptie en productie van rijke en robuuste gewassen geteeld in Nederland.”
Download de gids
Benieuwd naar de volledige lijst en de verhalen achter deze gewassen? Download de gratis inspiratiegids Rijk & Robuust Voedsel en ontdek hoe gezond eten en natuurpositieve landbouw elkaar versterken.