Aardverschuiving in de palmolie-industrie nodig
De voedings- en cosmetica-industrie schiet nog steeds ernstig tekort als het aankomt op het gebruik van duurzame palmolie en daarmee het tegengaan van ontbossing. Dat blijkt uit de zevende editie van WWF’s internationale Palmolie Scorekaart.
Hoewel een handjevol bedrijven als Unilever, FrieslandCampina en Lidl mooie en hoopvolle vooruitgang heeft geboekt, blijft de sector als geheel achter. ‘We bevinden ons op een cruciaal moment. Om het tij te keren is er meer nodig dan een aantal individuele inspanningen. Er is een aardverschuiving nodig. Elke inkoper van palmolie moet dit moment aangrijpen om grens overstijgend impact te maken op een schaal en snelheid die onze aarde nu dringend nodig heeft’, aldus WWF.
Niet duurzaam geproduceerde palmolie heeft een verwoestend effect op onze tropische bossen, iconische diersoorten als de Aziatische olifant en de tijger, lokale gemeenschappen en uiteindelijk het wereldwijde klimaat. De meeste bedrijven zegden eerder toe alleen nog duurzame palmolie in te kopen en produceren. Helaas laat de Scorekaart zien dat slechts 59 procent van alle palmolie duurzaam is geproduceerd.
Voor het onderzoek nam WWF de toeleveringsketen van 285 grote bedrijven onder de loep. Geen enkel bedrijf haalde de topscore van 24. De gemiddelde score van 14.7 toont aan dat er voor de voedings- en cosmetica-industrie werk aan de winkel is. De meeste bedrijven willen overstappen op volledig duurzame palmolie. Om deze beloftes te laten slagen, roept WWF bedrijven op om duidelijke tijdlijnen en implementatieplannen op te zetten.
Zelf aan de slag
De Palmolie Scorekaart is meer dan een beoordeling. Het is ook een handige tool! Zit er palmolie in de producten van jouw bedrijf? Pak de regie en kom erachter waar de verbeterpunten zitten in je beleid, bedrijfsvoering en keten.
Palmolie uitgelegd
Palmolie zit in een heleboel producten. Van shampoo tot een pakje boter en van chocolade tot biodiesel. Maar wat is het precies? En hoe kan het dat palmolie grootschalige ontbossing veroorzaakt? WWF zette het op een rijtje voor je.