Groeiland, naar een natuurlijke kustbescherming met meer natuur
Zeespiegelstijging en bodemdaling stellen Nederland voor een bijzondere uitdaging om in de toekomst het land droog, veilig en leefbaar te houden. Het lot van de natuur in onze delta-, kust- en waddenwateren zal ook afhangen van de manier waarop we dat doen. Met het groeiland concept kan de hoogwaterveiligheid hand in hand met natuurherstel gerealiseerd worden.
Wat is groeiland?
Groeiland bestaat uit een combinatie van twee dijken in plaats van een, waartussen een gebied ligt wat verbonden wordt met zee. Hier kan zich natuur ontwikkelen en omdat er na elke vloed een beetje zand en slib achterblijft groeit dit mee met de zeespiegelstijging. Uit studies blijkt nu dat dit op heel veel plekken kan.
We moeten er als land wel snel pilots mee gaan doen, om versneld te leren of groeiland echt zo kansrijk is al het lijkt. Want we hebben haast met onze kustbescherming op orde krijgen en elk jaar worden er dan ook vele kilometers dijk aangepakt.
Hoe eerder we weten of en hoe we moeten overstappen van de huidige dijkenaanpak naar groeiland hoe meer meerwaarde we voor de samenleving creëren.
Groeiland uitgelegd in 2 minuten
Rapport en artikel
Lees meer over groeiland in het kennisrapport of lees meer bij Flows Productions.