Bossenwet blijft overeind, wel jaar uitstel

Philippe T. / WWF-France

This content is in Dutch. Would you like more info? Please contact us!

De Europese bossenwet (EUDR) wordt niet aangepast. Dat dreigde te gebeuren nadat het Europees Parlement in november voorstelde de wet flink af te zwakken. Wel wordt de invoering van de wet die ontbossing wereldwijd tegengaat met een jaar uitgesteld.

De Europese wet tegen ontbossing werd in december 2022 aangenomen. Een grote overwinning voor de natuur, mede mogelijk gemaakt door meer dan een miljoen Europese consumenten en honderden bedrijven die opriepen tot het maken van een ambitieuze wet. Met de wet moeten Europese bedrijven aantonen dat voor hun producten geen bomen zijn gekapt of platgebrand en zou eind december 2024 ingaan.

Parlement grijpt mis, inhoud bossenwet blijft staan

In oktober stelde de Europese Commissie voor om de invoering van de bossenwet met een jaar uit te stellen. Dit vanwege zorgen bij sommige bedrijven en productielanden over de timing van de invoering. Het Europees Parlement (EP), onder aanvoering van de conservatieve Europese Volkspartij, zag haar kans schoon en probeerde de wet ook inhoudelijk aangepast te krijgen. De lidstaten van de EU staken hier een stokje voor. Vandaag haalde het parlement bakzeil. Het jaar uitstel komt er wel, maar het EP stemde ook in om de bestaande wettekst te handhaven.

Het Wereld Natuur Fonds is opgelucht dat de bossenwet niet wordt afgezwakt, maar Seline Meijer van WWF-NL waarschuwt ook dat uitstel geen signaal is om het rustiger aan te doen. “Het is goed dat vandaag een einde komt aan dit onnodige drama,” aldus Meijer. “Iedere dag gaat door ontbossing belangrijke natuur verloren. Natuur die we keihard nodig hebben. Daarom zeggen we tegen bedrijven waar ontbossingsvrij nog niet de norm is: vandaag is de dag om dit te regelen!’

Voorbereidingen gaan door

De beslissing is ook belangrijk voor Nederlandse bedrijven die al hebben geïnvesteerd in een ontbossingsvrije toeleveringsketens in aanloop naar invoering van de bossenwet. Meer dan 50 Europese bedrijven waarschuwden eerder dat deze mogelijke verzwakking niet alleen hun investeringen en nalevingsinspanningen bedreigt, maar ook zorgt voor een gebrek aan regelgevende duidelijkheid en een ongelijk speelveld.

WWF-NL roept Nederlandse bedrijven op om verantwoordelijkheid te blijven nemen. De impact die bedrijven in ons land hebben op ontbossing is namelijk fors. Dat is ook terug te zien in dit WWF-rapport (EN) over de impact van Nederlandse import op natuurverlies wereldwijd. Om bedrijven in hun voorbereiding op de EUDR te ondersteunen, ontwikkelde WWF een uitgebreide handleiding voor bedrijven.  

Gerelateerde artikelen

European Business & Biodiversity Forum 2024: Van beter doen naar doen wat de natuur nodig heeft

Op 19 september 2024 vond de tweede editie van het European Business & Biodiversity Forum plaats in Brussel.
More info
Yasmin Hargreaves Photography

Albert Heijn en WWF bundelen krachten om ecologische voetafdruk voedselsysteem in 2030 te halveren

Albert Heijn and WWF-NL will work closely together in the coming years to halve the ecological footprint of products in fresh and sustainable chains by 2030. By signing a multi-year cooperation agreement, the parties are joining forces to accelerate the sustainability of the food system.
More info

Sign up for the newsletter

Sign up for our bi-monthly newsletter. We'll inform you about new insights and tools for business and you'll get updates about major WWF projects and tips for sustainable entrepreneurship.