Bossenwet blijft overeind, wel jaar uitstel

Philippe T. / WWF-France

De Europese bossenwet (EUDR) wordt niet aangepast. Dat dreigde te gebeuren nadat het Europees Parlement in november voorstelde de wet flink af te zwakken. Wel wordt de invoering van de wet die ontbossing wereldwijd tegengaat met een jaar uitgesteld.

De Europese wet tegen ontbossing werd in december 2022 aangenomen. Een grote overwinning voor de natuur, mede mogelijk gemaakt door meer dan een miljoen Europese consumenten en honderden bedrijven die opriepen tot het maken van een ambitieuze wet. Met de wet moeten Europese bedrijven aantonen dat voor hun producten geen bomen zijn gekapt of platgebrand en zou eind december 2024 ingaan.

Parlement grijpt mis, inhoud bossenwet blijft staan

In oktober stelde de Europese Commissie voor om de invoering van de bossenwet met een jaar uit te stellen. Dit vanwege zorgen bij sommige bedrijven en productielanden over de timing van de invoering. Het Europees Parlement (EP), onder aanvoering van de conservatieve Europese Volkspartij, zag haar kans schoon en probeerde de wet ook inhoudelijk aangepast te krijgen. De lidstaten van de EU staken hier een stokje voor. Vandaag haalde het parlement bakzeil. Het jaar uitstel komt er wel, maar het EP stemde ook in om de bestaande wettekst te handhaven.

Het Wereld Natuur Fonds is opgelucht dat de bossenwet niet wordt afgezwakt, maar Seline Meijer van WWF-NL waarschuwt ook dat uitstel geen signaal is om het rustiger aan te doen. “Het is goed dat vandaag een einde komt aan dit onnodige drama,” aldus Meijer. “Iedere dag gaat door ontbossing belangrijke natuur verloren. Natuur die we keihard nodig hebben. Daarom zeggen we tegen bedrijven waar ontbossingsvrij nog niet de norm is: vandaag is de dag om dit te regelen!’

Voorbereidingen gaan door

De beslissing is ook belangrijk voor Nederlandse bedrijven die al hebben geïnvesteerd in een ontbossingsvrije toeleveringsketens in aanloop naar invoering van de bossenwet. Meer dan 50 Europese bedrijven waarschuwden eerder dat deze mogelijke verzwakking niet alleen hun investeringen en nalevingsinspanningen bedreigt, maar ook zorgt voor een gebrek aan regelgevende duidelijkheid en een ongelijk speelveld.

WWF-NL roept Nederlandse bedrijven op om verantwoordelijkheid te blijven nemen. De impact die bedrijven in ons land hebben op ontbossing is namelijk fors. Dat is ook terug te zien in dit WWF-rapport (EN) over de impact van Nederlandse import op natuurverlies wereldwijd. Om bedrijven in hun voorbereiding op de EUDR te ondersteunen, ontwikkelde WWF een uitgebreide handleiding voor bedrijven.  

Gerelateerde artikelen

Matevž Lenarčič

Wereld Natuur Fonds en Europese investeringsbank bundelen krachten

Het Wereld Natuur Fonds en de EIB, de investeringsbank van de Europese Unie, gaan samenwerken om meer geld vrij te maken voor klimaatadaptatie.
Meer info
WWF / Caroline Prins

Albert Heijn en Wereld Natuur Fonds ondernemen actie om ecologische voetafdruk in Nederland te halveren richting 2030

Albert Heijn en WWF-NL presenteren aanpak die Nederlandse supermarkten kunnen gebruiken om de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem te halveren in 2030.
Meer info
Matthieu Paley

Aardverschuiving in de palmolie-industrie nodig

De voedings- en cosmetica-industrie schiet nog steeds ernstig tekort als het aankomt op het gebruik van duurzame palmolie en daarmee het tegengaan van ontbossing.
Meer info

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte van nieuwe inzichten en tools voor de zakelijke markt en krijg je updates over grote WWF-projecten en tips voor duurzaam ondernemen.