Boost voor natuurlijke klimaatoplossingen: Wereld Natuur Fonds en Europese investeringsbank bundelen krachten
Boost voor natuurlijke klimaatoplossingen: Wereld Natuur Fonds en Europese investeringsbank bundelen krachten
Het Wereld Natuur Fonds en de EIB, de investeringsbank van de Europese Unie, gaan samenwerken om meer geld vrij te maken voor klimaatadaptatie. De partijen tekenden hiervoor een vierjarige overeenkomst in Cali (Colombia), waar momenteel de VN-conferentie over biodiversiteit (COP16) plaatsvindt.
WWF en EIB spraken af om natuurlijke klimaatoplossingen (ook wel Nature-based Solutions) in Europa te gaan bevorderen en zo de dubbele crisis van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies aan te pakken.
Het samenwerkingsverband gaat zich richten op projecten voor het herstel van ecosystemen in sectoren als de landbouw en energie. Focus ligt op oplossingen die de kracht van de natuur gebruiken in het aanpassen aan het veranderende klimaat in Europa - het snelst opwarmende continent op aarde.
De EIB zegt bij monde van vicevoorzitter Ambroise Fayolle samenlevingen te willen beschermen en biodiversiteit te willen herstellen. Directeur-generaal van het WWF Kirsten Schuijt laat in een reactie weten: “Niemand is immuun voor de klimaatcrisis. Europa is de afgelopen jaren getroffen door een reeks historische overstromingen en droogtes. Dit zal alleen maar erger zal worden, tenzij we dringend en drastisch de investeringen in natuurlijke klimaatoplossingen opschalen.”
“Dit partnerschap zal precies dat doen door een pipeline te realiseren van projecten die met de natuur samenwerken in plaats van ertegen. Deze projecten zullen de kracht van de natuur verhogen om Europeanen te beschermen tegen de verslechterende gevolgen van klimaatverandering, met name droogte en extreme overstromingen langs de rivieren en kusten van het continent,” voegde Schuijt eraan toe.
Financiële systeem moet snel vergroenen
Tijdens COP16 is ook de rol van de financiële sector een belangrijk onderwerp van gesprek. Financiële instellingen dragen onder andere door hun investeringsbeslissingen bij aan de achteruitgang van de natuur, maar zij vormen ook een belangrijk deel van de oplossing. WWF werkt met partijen samen om het financiële systeem op twee manieren te vergroenen. Voor de financiering van natuurbehoud en klimaatimpact zijn op grote schaal nieuwe, groene financieringsoplossingen nodig, waarin de publieke en private sector gezamenlijk betrokken zijn. De huidige overeenkomst met de EIB is hier een mooi voorbeeld van.
Anderzijds moeten financiële systemen worden afgestemd op het behalen van natuur-, klimaat- en duurzame ontwikkelingsdoelen, onder andere door de waarde van de natuur te verantwoorden en het juiste toezichtbeleid te hanteren om systeemrisico's aan te pakken.
Gerelateerde artikelen
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).