Albert Heijn
Samen gaan WWF en Albert Heijn voor een halvering van de voetafdruk van het Nederlandse voedselsysteem.
Ons voedselsysteem is de grootste oorzaak van natuurverlies wereldwijd. Bossen worden gekapt om plaats te maken voor velden vol koeien en soja bestemd voor veevoer. De manier waarop we ons eten produceren en consumeren is onhoudbaar. We moeten naar een voedselsysteem in balans met de natuur. Daarom slaan WWF en Albert Heijn sinds 1 juli 2022 de handen ineen. Samen gaan we voor een halvering van de voetafdruk van het Nederlandse voedselsysteem voor 2030. Deze aanpak is uiteindelijk bruikbaar voor alle supermarkten in ons land.
Samen voor duurzaam voedsel 
Wat we doen
WWF en AH vinden elkaar in de missie om duurzaam geproduceerd, gezond en betaalbaar voedsel beschikbaar te maken voor iedereen. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de gezondheid en de portemonnee van consumenten.
Om dit voor elkaar te krijgen is een verandering van de hele productieketen nodig. Van veld tot bord. Als grootste supermarkt van ons land heeft Albert Heijn invloed op deze keten. En met WWF’s kennis over het effect van voedselproductie op de natuur veranderen we het systeem van binnenuit.
Waar we naartoe werken
In oktober 2024 publiceerden we een aanpak waarin de doelen voor 2030 zijn opgenomen: de WWF-NL Basket. Deze wetenschappelijk onderbouwde methodiek richt zich op zeven thema’s met een grote milieu-impact in de voedselsector: klimaat, voedselverspilling, verpakkingen, ontbossing en landconversie, eetpatronen, landbouw en vis.
De aanpak richt zich op de lange termijn en kan bovendien gebruikt worden door alle supermarkten in Nederland. Onderdeel van de Basket is een monitoringsysteem waarmee supermarkten de voortgang op deze thema's kunnen meten.

Kirsten Schuijt, oud-directeur van WWF-NL
"De consument moet erop kunnen rekenen dat de productie van de boodschappen in het winkelmandje niet ten koste is gegaan van de natuur. Daarom ben ik zo blij dat Albert Heijn zijn nek uitsteekt om de ecologische impact van producten te halveren. Want zonder natuur is er geen voedsel.
We hopen dat meer partijen in Nederland zich aansluiten, want alleen door samen te werken kunnen we de omslag maken naar een duurzaam voedselsysteem, in balans met natuur."