TNFD: risico’s en kansen in beeld

Juha-Pekka Kervinen / WWF

De Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) is een tool waarmee bedrijven en financiële instellingen natuur-gerelateerde risico’s en kansen in kaart kunnen brengen. Zo wordt duidelijk welke bedrijfsactiviteiten impact hebben op de natuur en wat daaraan gedaan kan worden.

Natuurverlies brengt namelijk risico’s met zich mee voor bedrijven en hun toeleveringsketens. Denk aan overstromingen, aardbevingen of droogte. Toch zijn veel bedrijven nog niet gewend om thema’s als natuur en biodiversiteit te incorporeren in hun beleid. De TNFD helpt hierin en biedt inzichten en praktische tips.

David Bebber / WWF-UK

Hoe werkt TNFD?

Het TNFD-raamwerk bestaat uit 3 hoofdelementen: 

 

 • 1

  Uitleg van kernconcepten en definities zodat iedereen dezelfde taal spreekt

 • 2

  Stappenplan om de interactie met de natuur in kaart te brengen (LEAP approach)

 • 3

  Aanbevelingen voor rapportage

  Voor 4 specifieke sectoren heeft de TNFD daarnaast verdiepende sectorrichtlijnen ontwikkeld: financiële instellingen, mijnbouw en metalen, landbouw en voedsel en energie.

  De TNFD levert maatwerk per bedrijf. Hoe de natuur eruitziet en reageert op bepaalde factoren verschilt namelijk per plek. Het is dan ook belangrijk om de locatie goed in kaart te brengen.

Waarom is de TNFD belangrijk?

Er komt steeds meer op bedrijven en financiële instellingen af als het gaat om duurzaamheid. Toch worstelen nog veel organisaties hiermee. Ze weten niet waar ze moeten beginnen als het gaat om natuur en biodiversiteit en missen vaak de kennis over de natuurpositieve economie.

Door nu te starten met dataverzameling, het stellen van de juiste vragen en het uitvoeren van analyses om tot solide plannen te komen, zorgen bedrijven dat ze toekomstbestendig zijn en blijven

Totstandkoming

De TNFD is het resultaat van een wereldwijde samenwerking tussen ruim 1.000 wetenschappers en experts uit zowel de financiële als de natuurbeschermingssector. Het is geen standaard of wetgeving, maar een tool voor en door de markt. Implementatie ervan is vrijwillig.

WWF vindt wel dat de TNFD hard nodig is om tot een natuurpositieve economie te komen en roept bedrijven en financiële instellingen dan ook op om met de tool aan de slag te gaan.

Want financiële organisaties spelen een belangrijke rol. Met beleggingen en leningen bepalen zij welke bedrijven en projecten gesteund worden. Dat zijn investeringen met mogelijk grote gevolgen. Ze kunnen zorgen voor meer natuurverlies of juist voor natuurbehoud. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje bij Groen Financieren.

Shutterstock / Olga Kashubin / WWF
De site van TNFD
De site van TNFD
WWF / Humberto Tan
Download: TNFD in sneltreinvaart
Download: TNFD in sneltreinvaart
Christian Braga / WWF-Brazil
Download: Rapport bedrijven en economie
Download: Rapport bedrijven en economie
Jan Wärnbäck / WWF-Sweden
Download: Rapport bedrijven en biodiversiteit
Download: Rapport bedrijven en biodiversiteit

Aan de slag?

Voor verdere vragen, implementatie van de TNFD of samenwerking met het Wereld Natuur Fonds kun je mailen naar bedrijven@wwf.nl of bellen naar 0800 – 1962.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte van nieuwe inzichten en tools voor de zakelijke markt en krijg je updates over grote WWF-projecten en tips voor duurzaam ondernemen.