Rapport: Natuurpositieve eiwitgewassen: Potentie van peulvruchten voor de transitie naar natuurpositieve landbouw en consumptie in Nederland
Randvoorwaarden voor de teelt van eiwitgewassen om bij te dragen aan natuurpositieve landbouw
Eiwitgewassen, oftewel bonen, zijn een belangrijk alternatief voor dierlijke eiwitten. Daarnaast binden ze stikstof, kunnen ze diep wortelen en/of produceren ze nectar en stuifmeel voor bloembezoekende insecten. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat eiwitgewassen kansen bieden voor een aantal van de belangrijkste opgaven in Nederland, zoals biodiversiteitsherstel, klimaatmitigatie- en adaptie, en bodemverbetering.

Lees het rapport
In dit onderzoek, uitgevoerd door Louis Bolk Instituut en gefinancierd door WWF-NL, wordt verkend onder welke omstandigheden eiwitteelt (veldbonen, lupinen, sojabonen, en overig) bijdraagt aan biodiversiteitsherstel, klimaatmitigatie en -adaptatie, bodemgezondheid en watervasthoudend vermogen.
Op deze manier hebben we inzicht verkregen of Nederlandse eiwitteelt bijdraagt aan de opgaven waar we in Nederland voor staan, en onder welke randvoorwaarden. Daarnaast wordt kort ingegaan op het volume aan bonen die in Nederland geproduceerd kan worden.