Rapport: Agroforestry als onderdeel van groenblauwe dooradering
Randvoorwaarden voor Agroforestry om bij te dragen aan biodiversiteitsherstel en Groenblauwe Dooradering in het Nederlands landschap
Agroforestry is internationaal een bekende manier van landbouw. Ook door WWF-NL wordt hier internationaal op gewerkt om bij te dragen aan o.a. biodiversiteitsherstel. In Nederland zijn bomen en struiken op het boerenbedrijf in de tweede helft van de vorige eeuw grotendeels verdwenen, maar ze kunnen een oplossing zijn voor veel van de opgaven waar we in Nederland voor staan waaronder biodiversiteitsherstel.
In dit rapport, uitgevoerd door Deltaplan Biodiversiteitsherstel, wordt gekeken naar de voorwaarden voor agroforestry om bij te dragen aan biodiversiteitsherstel en groenblauwe dooradering. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de (on)mogelijkheden voor subsidies in huidige wet- en regelgeving (nov 2024) en wat gedaan kan worden om deze meer toegankelijk te maken.
Wageningen Universiteit en Research heeft op basis van dit rapport een Factsheet geschreven als onderdeel van de Factsheet-reeks over Agroforestry. Dit is een beknopte samenvatting van het rapport. Zo benoemen zij in een duidelijk overzicht de factoren in ontwerp- en beheer van agroforestry systemen die bijdragen aan biodiversiteitsherstel, waaronder het gebruik van inheemse soorten, gelaagdheid en variatie in soorten. Voor beheer zijn het gebruik van pesticiden en verstoring door o.a. maaien van belang.