naturepl.com / Doug Allan / WWF
Research

Rapport: Arctic Blue Corridors

Arctische walvissen zoals beluga, narwal en Groenlandse walvis volgen eeuwenoude migratieroutes om voedsel te vinden. Deze 'blauwe corridors' worden bedreigd door de snelle opwarming van het Noordpoolgebied en de groeiende scheepvaartactiviteit. Het Wereld Natuur Fonds heeft voor het eerst alle kennis van deze migratieroutes en de bedreigingen gebundeld in een interactief rapport waarmee overheden en bedrijven actie kunnen ondernemen om de dieren een veilige doorgang te bieden.

Gert Polet, specialist Arctische regio bij WWF, benadrukt: “Het Arctic Blue Corridors-rapport, dat WWF heeft gepubliceerd, is een mijlpaal voor een goed beheer van het Noordpoolgebied, dat vier keer sneller opwarmt dan de rest van de planeet, waardoor unieke beschermde diersoorten, met name de narwal, beluga en Groenlandse walvis, in het gedrang komen. Niet eerder is alle kennis rond migratieroutes van Arctische walvissoorten en economische ontwikkelingen in het gebied zo uitgebreid in kaart gebracht. WWF zet zich in om in 2030 ten minste 30% van het Noordpoolgebied beschermd te hebben. Goede, verbindende blauwe corridors in de overige 70% moeten een veilige doorgang bieden voor deze unieke diersoorten." 

Groenlandse walvissen in Canada VDOS Global / WWF-Canada

Arctische walvissen onder druk 

Het Arctisch gebied warmt vier keer sneller op dan de rest van de wereld, wat leidt tot drastische veranderingen in het zee-ijs, waar walvissen zoals de narwal en beluga afhankelijk van zijn voor voedsel en bescherming. Deze walvissen volgen eeuwenoude migratieroutes langs de randen van het zee-ijs, waar ze in de zomer hun voedsel vinden in afgelegen gebieden. Nu het zee-ijs sneller smelt, verschuiven hele ecosystemen steeds verder noordwaarts. Hierdoor verliezen walvissen niet alleen hun toegang tot voedsel, maar worden ze ook blootgesteld aan toenemende scheepvaart, wat het risico op aanvaringen en verstoring door onderwatergeluid verhoogt. 

“De blauwe corridors die deze walvissen gebruiken voor hun jaarlijkse migratie zijn essentieel voor hun overleving,” zegt Dr. Melanie Lancaster, Senior Specialist Arctische Soorten bij WWF. “Nu we deze migratieroutes in kaart hebben gebracht, zien we duidelijk de bedreigingen waar ze mee te maken hebben. Het is noodzakelijk dat we snel actie ondernemen om walvissen te beschermen tegen scheepsbotsingen en de impact van geluidsoverlast onder water.” 

We hebben iets goed te maken  

Walvissen hebben in het verleden zwaar geleden onder de intensieve jacht, maar ook vandaag de dag hebben menselijke activiteiten een enorme impact op hun leefomgeving. De groei van scheepvaart, olie- en gaswinning en vervuiling brengt de toekomst van deze bijzondere dieren in gevaar. Ook in Nederland heeft de manier van leven, met onze energiebehoefte uit fossiele brandstoffen, negatieve impact in het Noordpoolgebied. Walvissen zijn afhankelijk van de het zee-ijs en door de gevolgen van klimaatverandering en de smelting van het zee-ijs is dat er steeds minder. 

De walvissen zullen niet snel uitsterven, maar hun overleving hangt af van hun toegang tot voedsel langs de ijsranden, vooral in de zomermaanden, wanneer ze naar de verre noordelijke gebieden migreren. "We hebben nog steeds de kans om deze soorten te beschermen, maar dat kan alleen als iedereen zijn steentje bijdraagt," aldus Polet. “Dat betekent niet alleen actie van overheden en bedrijven, maar ook individuele inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.” 

Internationale samenwerking en lokale actie nodig 

WWF-NL roept overheden op om strengere regels in te voeren voor de scheepvaart in Arctische wateren en vraagt de Nederlandse scheepvaartsector ook om hun verantwoordelijkheid te nemen. Door vaarroutes te verleggen, snelheidsbeperkingen in te voeren en te investeren in stillere technologieën, kunnen schepen de impact op de migratieroutes van walvissen aanzienlijk verminderen. WWF-NL pleit voor het integreren van de blauwe corridors in nationale en internationale scheepvaartplannen en roept beleidsmakers op om samen te werken met de IMO en de Arctische Raad. Op lokaal niveau dragen energie-efficiënte maatregelen, zoals het verminderen van onnodige energieconsumptie, ook bij aan de strijd tegen klimaatverandering. 

Lees ook de blog van Gert Polet over blue corridors.

Gerelateerde onderzoeken

Rapport: Nature is Now

WWF-NL en Deloitte Nederland willen Nederlandse bedrijven helpen en presenteren daarom vandaag het rapport ‘Nature is Now’; een gids voor bedrijven met een natuurambitie. 
Meer info

Rapport: Solving the Great Food Puzzle

Het voedselsysteem is een grote puzzel: zoveel stukjes en onderdelen, dat het lastig te begrijpen is hoe ze in elkaar passen. Dit onderzoek biedt inzicht in de factoren die het meeste bijdragen aan transformatie naar een duurzame voedselproductie en -consumptie.
Meer info

Gezond eten binnen de grenzen van één aarde

In dit onderzoek berekent WWF waar de planetaire grenzen voor de Nederlandse voedselconsumptie precies liggen.
Meer info

Living Planet Report Nederland

Het Living Planet Report beschrijft hoe de staat van natuur in Nederland zich sinds 1990 ontwikkelt. Helaas is het geen goed nieuws, maar we zijn nog niet te laat.
Meer info

The Impact of Dutch Imports on Nature Loss Worldwide

In dit rapport lees je wat de Nederlandse vraag naar soja, palmolie, mais, kokos, cacao, rundvlees, leer en hout teweegbrengt in andere delen van de wereld.
Meer info

Eetplan voor de planeet

Met wat aanpassingen op ons bord en bewuster boodschappen doen, kan iedereen gezond en genoeg eten. lees onze toolkit.
Meer info

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte van nieuwe inzichten en tools voor de zakelijke markt en krijg je updates over grote WWF-projecten en tips voor duurzaam ondernemen.